Zuivel, zoals melk en kaas, is niet voor iedereen even gezond. Veel mensen kunnen het maar moeilijk verteren of zijn er zelfs intolerant voor. Sommige mensen weten dit zelf niet eens. Wij denken vaak dat we zuivel nodig hebben om voldoende calcium binnen te krijgen. Zuivel is een bron van calcium en dat is van belang voor de gezondheid van je botten. Gelukkig hoef je geen zuivel te gebruiken om voldoende calcium binnen te krijgen. Hoe je dat doet? Je leest het hier!

De gezondheid van onze botten is erg complex. Niet alleen calcium is belangrijk, maar ook vele andere voedingsstoffen, zoals eiwitten, fosfor, vitamine D en natrium. Ook leefstijlfactoren, zoals lichaamsbeweging, dragen bij aan gezonde botten.
Wist je dat je met een dieet van onbewerkte plantaardige voedingsmiddelen zonder zuivel meer dan 500 mg calcium per dag kunt binnenkrijgen? Bekijk welke groenten, fruit, noten, zaden en bonen calcium bevatten.

Deze groenten bevatten calcium

Calcium is vooral te vinden in collard greens, een soort boerenkool, maar dan met gladde bladeren. Zo bevat een half kopje gekookte collard greens maar liefst 178 mg calcium. Maar ook gewone boerenkool draagt bij aan onze calciuminname. Zo krijg je met 250 g gekookte boerenkool maar liefst 178 mg calcium binnen. En ook 250g fijngemaakte Chinese kool bevat 158 mg calcium. Alle reden om kool op je menu te zetten!
Verder is ook spinazie erg rijk aan calcium. Andere groenten bevatten ook calcium, maar dan in minder grote hoeveelheden. Zo vind je het in broccoli, rauwe zoete aardappel en tomaten. Als je geen zuivel nuttigt is het daarom belangrijk om groente een groot onderdeel van je voeding te maken. Eet het het liefst bij elke maaltijd.
Je kunt bijvoorbeeld een groene smoothie nemen als ontbijt, een salade als lunch en groente met falafel bij de avondmaaltijd.

Deze bonen bevatten calcium
Bonen en peulvruchten bevatten ook behoorlijk wat calcium. Witte- en bruine bonen, groene bonen en linzen bijvoorbeeld. Deze smaken nog heerlijk ook. Je kunt ze regelmatig toevoegen aan je salade die je eet tijdens de lunch, of natuurlijk bij de avondmaaltijd. Je kunt van linzen met havermout burgers maken die ideaal zijn om te gebruiken als vleesvervanger.

Noten en zaden
Calcium vind je ook in noten, zaden en pitten. Denk aan amandelen, sesamzaad, chiazaad, lijnzaad en quinoa. Een goed idee dus om noten en zaden in je dieet op te nemen als je geen zuivel gebruikt. Maak bijvoorbeeld een heerlijke quinoasalade, met verschillende soorten groenten, witte bonen en amandelen. Dan heb je al met 1 maaltijd per dag voldoende calcium binnen.

Ook fruit bevat calcium
Wist je dat fruit ook calcium bevat? Zo zit er in één sinaasappel maar liefst 61 mg calcium. Eet het liefst elke dag een stuk fruit. Naast calcium bevat het ook nog vele andere vitamines en mineralen.
Zo zie je maar dat we eigenlijk helemaal niet perse zuivel hoeven te gebruiken om voldoende calcium binnen te krijgen. Het is natuurlijk even omschakelen omdat het er voor velen van ons met de paplepel ingegoten is.

Als je veel groenten en elke dag een stuk fruit eet en daarnaast noten en zaden en (met mate) bonen, hoef je er niet bang te zijn dat je zonder zuivel te weinig calcium binnenkrijgt. En het is nog lekker ook!

Ingezonden door:www.jasperalblas.nl