Wie is belangrijk in je leven? Waarschijnlijk zal je zeggen: je kinderen, je partner, vader of moeder, zus of broer of je beste vriendin? Allemaal mis! Natuurlijk zijn deze mensen belangrijk in je leven. Maar de belangrijkste persoon in je leven dat ben jij zelf! Verrassend? Misschien wel, maar het is jou leven en jij alleen bepaalt hoe jij je leven wil leven.

Vaak leven veel mensen hun leven zoals dat van hun verwacht wordt. Eigen geluk en behoefte worden vaak opzij gezet om andere gelukkig en blij te maken. En schijnbaar is dat waarvan de meeste mensen het meeste spijt hebben als ze op hun sterfbed terug kijken op hun leven.

De Australische verpleegster Bronnie Ware, die jaren lang patiënten begeleidde in de laatste weken van hun leven, viel het op dat steeds dezelfde onderwerpen werden genoemd waarvan men spijt had, als het einde van het leven in zicht kwam. Ze stelde er een top 5 van samen en bracht er zelf een boek (te koop via Amazom) over uit. Omdat ze de wijsheid van mensen die de dood in de ogen keken bijzonder leerzaam voor anderen vond.

De top 5 ziet er zo uit:

I did it (not) my way – Veel mensen hadden het meest spijt van het feit dat ze niet hun eigen leven hadden geleid, maar altijd hadden voldaan aan de wensen en verwachtingen van anderen. Hierdoor hadden ze maar weinig eigen dromen kunnen realiseren. Het besef dat ze hier zelf verantwoordelijk voor waren, drong ineens diep tot hen door nu ze het einde voelden naderen.

Had ik maar niet zo hard gewerkt

Ik had een middelmatig leven

Had ik maar contact gehouden met mijn vrienden

Was ik maar gelukkiger geweest – Veel mensen beseften op hun sterfbed dat gelukkig zijn een keuze is en niet iets is dat je overkomt. Uit angst voor verandering hielen ze vast aan vaste patronen en gewoontes. Ze hadden met deze vaste patronen moeten breken en veel vaker moet lachen of gewoon de boel te laten om plezier te maken.

Eerst jezelf blij en gelukkig maken klinkt heel mooi, maar helaas zal het niet zo simpel zijn! Wel zit er een kern van waarheid in, als jij jezelf gelukkig en blij voelt zal je dit ook uitstralen en je positiefveuitstraling overbrengen op andere. Aan wie denk jij eerst? Wie maak jij gelukkig?