Kun je ’s ochtends niet zonder dat warme, verse kopje koffie? Er is een drankje dat koffie van de troon stoot: gouden melk. Dit is een warm drankje dat kurkuma bevat, een krachtig kruid dat oneindig veel gezondheidsvoordelen oplevert. Bijvoorbeeld het voorkomen van ontstekingen of het behouden van een gezond cholesterolgehalte. Benieuwd naar de geschiedenis van gouden melk en hoe je het zelf maakt? Lees dan snel verder.

Geschiedenis
Het belangrijkste ingrediënt van gouden melk is kurkuma (ook wel Indiase geelwortel genoemd). Dit is een kruid dat tot de gemberfamilie behoort en dat wordt gewonnen uit de plant Curcuma longa. Kurkuma wordt al vele jaren gebruikt in India, maar is pas sinds een aantal jaar populair in de westerse wereld. In Ayurvedische geneeskunde werd kurkuma gebruikt om onder andere infecties, verkoudheid en leverproblemen te behandelen. In India wordt kurkuma beschouwd als zo’n belangrijk kruid, dat het vaak wordt gebruikt tijdens religieuze ceremonies en bruiloften. Dat is wel even wat anders dan dat scheutje melk of schepje suiker in je oude vertrouwde kopje koffie

Hoe maak je gouden melk?

Gouden melk is een heel simpel drankje dat bestaat uit drie ingredienten: melk, kurkuma en een beetje zwarte peper. Je kunt iedere melksoort gebruiken. Mocht je geen zuivel drinken, dan kun je ook kokosmelk, amandelmelk of sojamelk gebruiken. Als extraatje zou je andere kruiden of specerijen kunnen toevoegen, zoals kaneel.

Gouden melk
– Een glas van je favoriete melk (koemelk, amandelmelk, sojamelk…)
– 1 theelepel kurkuma
– ½ theelepel kaneel (optioneel)
– Een snufje zwarte peper

Warm de melk op in een pannetje. Voeg vervolgens de rest van de ingredienten toe en laat nog 3 à 4 minuten zachtjes koken.

Waarom?

Je kunt je afvragen waarom je jouw oude vertrouwde kopje koffie zou inruilen voor gouden melk. Het drinken van gouden melk brengt echter een hoop goeds met zich mee voor je gezondheid. Het verlaagt je bloeddruk, stabiliseert je metabolisme, werkt ontstekingsremmend, helpt je immuunsysteem aan te sterken en te verbeteren en maakt je huid zacht en glanzend. En dat zijn slechts een aantal van de vele voordelen! Het toevoegen van een snufje zwarte peper zorgt ervoor dat kurkuma vele malen beter kan worden opgenomen in je lichaam. Vergeet dus zeker niet dat extra beetje pit!

Waar?
Je kunt kurkuma tegenwoordig overal vinden: in de supermarkt, bij speciaalzaken of bij de ecowinkel. Als je een grote hoeveelheid kurkuma wilt kopen, kun je deze het beste online bestellen.