Als werkende moeder vlieg je van hot naar her. De kinderen moeten frisgewassen in een schone outfit met een gevulde buik naar de crèche of school. Je partner wil ook een strak gestreken overhemd, lunchdoosjes moeten gevuld worden en natuurlijk wil je zelf ook goed verzorgd voor de dag komen. Voordat je bij je baas aan de slag gaat, heb je er al bijna een werkdag opzitten. Thuis wel te verstaan.

Hoe houd je alle ballen in de lucht, het huishouden draaiende? Want ook als je partner en jij allebei werken is het zelfs zonder kinderen thuis nog flink aanpoten. Ook al zijn de meeste mensen het er over eens dat de huishoudelijke taken gelijk verdeeld zouden moeten worden onder mannen en vrouwen, vrouwen doen over het algemeen toch meer.

Enkele tips om samen de klus te klaren:

– Vraag je partner gericht bepaalde klussen op te pakken. Jij ergert je groen en geel aan de vieze vloer, hij ziet het misschien niet eens.

– Leer je kinderen zo snel mogelijk dat ze pas nieuw speelgoed mogen pakken, als het andere speelgoed is opgeruimd.

– Probeer zaken te combineren.

– Alleen met de boodschappenwagen door de supermarkt gaat vele malen sneller dan met een heel gevolg kinderen. Spreek af wie de boodschappen doet en wie de kinderen bezighoudt, thuis of in de speelhoek van de supermarkt.

– Geef (grotere) kinderen ook taken. Ze kunnen helpen met de tafel dekken of afruimen, de hond uitlaten, hun eigen kamer bijhouden.

– Geef de huishoudelijke taken die je echt niet liggen en waar je partner geen problemen mee heeft, uit handen. Waarom mokkend achter het fornuis staan als hij in een handomdraai wat lekkers op tafel heeft. Laat je niet leiden door een achterhaalde traditionele verdeling.

– Maak concrete afspraken over de rolverdeling binnen het gezin, desnoods middels een takenrooster. Houdt bij de taakverdeling als uitgangspunt de hoeveelheid vrije tijd die iemand heeft.

– Zie vrije tijd ook als iets kostbaars. Kun je die vrije tijd misschien ‘kopen’ door een hulp in de huishouding?