Een moestuin klinkt misschien oubollig maar de laatste jaren is het hebben van een eigen moestuin juiste weer helemaal hip. De economische crises speel hierbij een rol, maar het is natuurlijk ook fascinerend om te zien dat uit een klein zaadje, iets moois en voedzaams kan groeien.

Nu hoef je echt geen heel grote tuin te hebben voor een moestuin, het is zelfs mogelijk om op je balkon een moestuin aan te leggen. Hiervoor heb je een paar grote bakken nodig die je vult met goede potgrond. (zorg wel dat het water uit de bakken kan, anders verdrinken je plantjes). Ook belangrijk is de ligging van je balkon, je groenten dienen minstens vijf tot zes uur per dag zon te krijgen voor een optimaal resultaat.

Wil je graag een moestuin, maar heb je geen geschikte plek aan huis, informeer dan bij de gemeente of er bij jouw in de buurt volkstuintjes te huur zijn. De kosten van de huur lopen zeer uiteen, van een paar tientjes tot paar honderd euro per jaar. Zijn de huurkosten niet te hoog, dan kan een moestuintje je zeker geld op leveren.

Ter vergelijking: voor de prijs van een kropsla bij de supermarkt, kun je zeker 100 slazaadjes kopen. Je zult er wel wat werk voor moeten verrichten, maar dan heb je ook wat.

Ben je in bezit van een eigen tuin dat zal het iets gemakkelijk gaan. Je kunt er voor kiezen om je groente direct in de volle grond te verbouwen. Maar je kunt de groenten ook planten in een border of je maakt gebruik van een houten frame van zo’n 15cm diep, wat je vult met goede en compost rijke potgrond.

Ga je zaadjes kopen, informeer je dan goed! Want als je 100 slazaadjes plant bestaat er een grote kans dat je moestuin als vol staat, plus alle zaadjes kunnen rond het zelfde tijdstip geoogst worden. Drie weken aan één stuk sla eten zal niet de bedoeling zijn!

Tips voor het aanleggen van een moestuin

  • Leg de moestuin nooit in de schaduw van bomen. Je groenten dienen minstens vijf tot zes uur per dag zon te krijgen voor een optimaal resultaat.
  • Hoe groter de zaden, hoe dieper deze gezaaid moeten worden. Lees hiervoor goed de informatie die op de verpakking staat.
  • Zaai de zaden ook niet te dicht op elkaar, voor een optimaal resultaat hebben groente ruimte nodig
  • Zorg voor voldoende ruimte om te schoffelen tussen de rijen.
  • Bij wam en zonnig weer zal je de moestuin moet sproeien.

Voorbeelden moestuin

Klassiek moestuin in de volle grond. Foto eigenwijzetuin

moestuin-courgette-broccoli-bladgroentenMoestuin in een border. Foto Genietenvaneten.blogspot

lange-moestuin-op-maatMoestuin in een houten frame op het terras. Foto Moestuinopmaat

Houten frame voor een moestuin op het balkon. Foto Noompisbm.blogspot

moestuinHouten frame voor een moestuin in de volle grond. Op deze wijze kan je elk jaar gemakkelijk je moestuin voorzien van nieuwe potgrond. Foto Inspiresta.nl

Als je in de zomer lekker buiten bezig wil zijn, is een moestuin een prima idee. Het kost wel wat uitzoek werk en wat voorbereiding, maar al je inspanning zullen zich bubbel dwars terug verdienen.

Heb jij ook een moestuin? Zo ja, wat zijn je ervaringen? Deel ze hieronder

Header foto © By Chiot’s Run