Draagdoek.nl is een idee van Kay Poelen, die tijdens haar zwangerschap in aanraking kwam met de draagdoek en hier de vele voordelen in zag. Ze ontwikkelende de draagdoek verder uit door haar eigen draagervaring. Hierdoor kon ze de draagdoeken blijven door ontwikkelen tot deze perfect was. ‘Een draagdoek van een goede kwaliteit stof, praktisch, gebruiksvriendelijk en bovenal veilig in een hip ontwerp’.

Dat dit een goed en praktisch product was zagen ook haar familieleden, vrienden en kennissen. Haar klantenkring werd steeds groter en haar bedrijf ‘Draagdoek.nl’ was geboren. Ze volgde haar eigen weg en een jaar later is Bykay (Draagdoek.nl) een zeer succesvol bedrijf. Inmiddels heeft ze een niet site gelanceerd onder de naam BayKay.com

Wij vinden het een geweldig idee en hebben de onderneemster Kay Poelen bereid gevonden om wat tips voor ondernemers weg te geven.

Draagboek

Waarom ondernemen / Hoe bent je op het idee gekomen?

Ik ben een beetje in het ondernemerschap gerold, niet eens geheel bewust in het begin. Het idee was heel simpel: dat wat ik zocht was niet op de markt, een trendy draagdoek van een goede kwaliteit stof en in een praktisch, gebruiksvriendelijk en bovenal veilig en hip ontwerp. Ik ging op zoek naar de perfecte stof, maakte een aantal modellen en ontwerpen en deed veel draagervaring op, waardoor ik mijn eigen draagdoek bleef ontwikkelen op weg naar perfectie.

Vervolgens raakten familieleden, vrienden en kennissen geïnteresseerd. De groep werd steeds groter en mijn bedrijf was geboren zonder dat ik er eigenlijk echt erg in had. Ik besloot het erop te wagen en te kijken of er een markt was voor mijn producten, ik kreeg steeds meer inspiratie en de merknaam ByKay was geboren. Ik maakte een simpele website voor Draagdoek.nl, schreef me in bij de Kamer van Koophandel en ging van start. Niet alleen de draagdoek, ook de duidelijke en uitgebreide instructie en onze service en begeleiding bij klanten met vragen maakten het tot een succes.

Hippe draagboekenGing het eerste jaar naar verwachting?

Ik had geen bedrijfsplan, geen enkele verwachting en het leek me leuk om in de toekomst wat minder buitenshuis te gaan werken (ik was biotechnicus van beroep), zodat ik meer bij de kinderen zou kunnen zijn, wat ook het geven van langdurig borstvoeding zou vergemakkelijken. Na een half jaar had ik het zo druk dat ik ontslag nam en fulltime in mijn bedrijf aan huis (op de zolderkamer) ging werken. Nog een half jaar later verhuisden we, zodat ik een iets grotere bedrijfsruimte (een grote garage) tot mijn beschikking had en nu zit ik alweer bijna een jaar in een bedrijfspand van 200m2 , op steenworp afstand van ons woonhuis. Het eerste jaar was dus een groot succes en ging mijn verwachtingen en dromen te boven. Het is geweldig om mijn grote passie te zien groeien, niets is mooier dan om te zien hoeveel gelukkige ouders we tegenkomen, met hun tevreden kinderen dichtbij zich in één van onze draagdoeken!

Waren of zijn er typische problemen waar je tegen aanliep, omdat je een vrouwelijke onderneemster bent?
Ik merkte en merk wel eens verschil over hoe er met je omgegaan wordt als vrouwelijke ondernemer. Het zakelijke gedeelte is vooral een mannenwereld en het is vaker dan eens voorgekomen dat men dacht dat ik softer en naiever was dan dat ik ben. Ik heb veel geleerd en leer dagelijks bij! En van het feit dat ik een vrouw ben en dat men weleens denkt dat ik zo in elkaar zit maak ik van harte en met veel plezier gebruik! Doe er je voordeel mee en zet het (ogenschijnlijke) zwakke punt om in een sterk punt!

Welk advies kunt je vrouwen geven, die een eigen bedrijf starten?

Volg je buikgevoel! Neem geen beslissingen waar je gevoelsmatig niet achter staat. Het is me al vaak voorgekomen dat mijn ‘rationele ik’ mijn intuïtie ‘overrulede’…achteraf bleek dan vaak dat ik beter mijn buikgevoel had kunnen volgen. Dus logisch of niet: als iets goed voelt doe het dan, als iets niet goed voelt niet! Verder probeer ik persoonlijk tegenslagen niet direct alleen maar als tegenslagen te zien, maar ook als kansen.. Ik zet het in een ander perspectief en bekijk de mogelijkheden en oplossingen. Tegenslagen zie ik als hoognodige middel voor mijn leerproces en persoonlijke groei! Je leert zoveel meer van dingen die mis lopen dan van dingen die op rolletjes gaan.

Wat is het beste advies wat je ooit gekregen hebt?

Doe waar je goed in bent! Al het andere zoveel mogelijk uitbesteden.

En wat moet een vrouwelijke onderneemster juiste niet doen of voor oppassen?

Teveel luisteren naar goed bedoelde adviezen van buitenaf en op die manier met andermans ideeën in je bedrijf gaan werken, waar je zelf wellicht helemaal niet zo achter staat of wat ‘jij niet bent’. Het is jóuw bedrijf, jíj hebt het voor het zeggen….en als het dan verkeerde beslissingen blijken te zijn (al zijn ze nooit écht verkeerd)…het zijn wel jóuw beslissingen!

Wil je meer weten over de vele voordelen van de draagdoek of wellicht kun je er één voor jezelf gebruken. Bezoek daar de website ByKay (Draagdoek.nl) voor meer informatie.