De roep om zuiniger met onze grondstoffen om te springen worden steeds luider. Veel mensen hebben dit door en gaan al heel wat zuiniger met het milieu om, als 20 jaar  geleden. Glas- en plastic in de daarvoor bestemde afvalcontainers en nemen ze vaker de fiets of het openbaar vervoer. Maar er zijn veel meer mogelijkheden om duurzamer te leven.

Wat is Duurzaam leven?

Duurzaam leven betekend dat jij tijdens je leven, de aarde zo weinige mogelijk belast met afvalstoffen waar het milieu geen raad mee weet!

Heb je het wel echt nodig?

Als je gaat winkelen wordt je verleid om te kopen. Maar heb jij deze producten echt nodig? Denk eerst goed na voordat je over gaat tot een aankoop. Koop niets wat je niet echt nodig hebt! Zo spaar je ook nog eens geld uit.

Kun je de verleiding niet weerstaan, ga dan eerst voor klerenkast staan en ga op zoek naar items die je (nog) niet gedragen hebt. Groot kans dat je zeer verbaast zult zijn!

Verminder of stop met het gebruiken van olie

Olie is misschien wel de meest belangrijkste en meest gebruikte grondstof op aarde! Elke product van plastic bevat olie en ook alle het transport is gebaseerd op olie. Olie is een groot probleem voor het milieu omdat het bestaat uit natuurlijk giftige chemicaliën die zeer belastend zijn voor milieu. Niet voor niets zit het zo diep in de aarde! Ook niet onbelangrijk, olie wordt vaker als een politiek machtsmiddel gebruikt.

Het is dus nog niet zo eenvoudig om te stoppen of om het gebruik van olie te verminderen! Omdat we nu eenmaal veel producten van plastic gebruiken. Want ook in de verpakking van onze levensmiddelen zit olie. Auto laten staan en minder verpakkingen dus!

By Amolife

Minder verpakkingen

Vaak is het ongelofelijk hoe producten verpakt zijn: een doos in een doos of een grote zak met hierin weer allemaal kleinere verpakkingen. Super handig, maar de berg afval zal er niet minder op worden. De vernietiging van deze verpakkingen kost ook weer energie.

Koop zoveel mogelijk grootverpakkingen. Denk hierbij aan  grote verpakkingen van dranken. Geef je kinderen een lunchtrommeltje mee naar school in plaats van plastic zakjes. Ook voor in de kleine pauze op school zijn er kleine trommeltjes te koop waar fruit in kan. Natuurlijk geld dit ook voor jou! Ga je winkelen, neem dan je eigen boodschappen tas mee.

By Foodformyfamily

Ga voor producten met een langere levensduur

Koop zoveel mogelijk producten die lang (er) mee gaan. Dus geen goedkope schoenen die in de mode zijn, maar stevige  schoenen met een langere levensduur, die je eventueel nog naar de schoenmaker kunt brengen. Gebruik een ladyshave in plaats van scheermesjes.

Let op het water

Water is nodig voor al het leven op aarde. Vroeger viel het vrij uit de hemel, maar nu is er in Europa een wet in de maak die erin voorziet dat water in handen kan komen van grote commerciële bedrijven die hier uiteraard grof geld aan willen verdienen. Dit heeft in Portugal al tot onrust geleid. Daarnaast heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling geschat dat in 2030 bijna de helft van alle mensen op aarde zullen leven in gebieden met een hoge waterstress.

Water wordt dus kostbaar! Let dus goed op wanneer jij de kraan open draait! Indien mogelijk vang je water op en geeft hiervan je planten en tuin water en poets er je auto of fiets mee.

  • Door 1 minuut korter te douchen, kan je al tientallen euro’s per jaar besparen.
  • Neem een douchen in plaats van een bad. Bij het douchen gebruik je 35 tot 65 liter minder water.
  • Plaats waterbesparende douchekoppen.
  • Zet bij het handenwassen niet de kraan vol open, een halve waterstraal is ook voldoende

By m-erveilleuse

Lokaal

Wat van ver komt is lekker is een bekend spreekwoord. Maar is dat ook waar? Als je meer duurzaam wilt gaan leven is het juist belangrijk om deze producten te vermijden en meer lokale (streek) producten te kopen. Die ook zeer lekker zijn!

Het laten aanvoeren van producten die van ver komen is niet alleen duur, ook de brandstoffen voor het transpoort zijn een grote belasting op het milieu. Eet groente van het seizoen en laat de aardbeien in de winter in de supermarkt liggen!

Verbouwen je eigen groente

Verbouw je eigen groenten, lokaler kun je het niet hebben en dan weet je ook nog eens zeker dat je groenten vrij zijn van bestrijdingsmiddelen. Beschik je over een tuin? Leg dan een eigen moestuin aan! Een moestuintje huren via de gemeente kan ook een prima optie zijn. Zo zien niet alleen je kinderen waar de groente vandaan komen, het is ook nog eens ontspannend en een stukje goedkoper als de groente uit de supermarkt. (zie: verbouw je eigen groente)

vegetable garden, detailBy Southern food waysalliance

Gebruik zo min mogelijk elektriciteit

Wat werkt tegenwoordig niet op elektriciteit ? Het natuurlijk super dat door  één druk op de knop het werk voor je gedaan wordt. Maar probeer je elektriciteitsgebruik te minderen, goed voor het milieu en voor je portemonnee.

Een aantal tips om je elektriciteitsgebruik te minderen:

  • Hang je kleding aan een wasrek in plaats van in een droger.
  • Zet alle apparaten die op stroom werk helemaal uit, zet ze niet in de slaapstand of in de stand-by. Ze verbruiken dan toch stiekem wat stroom.
  • Vraag jezelf af bij de aanschaf van een elektrisch apparaat of je het echt nodig hebt.
  • Let op de labels en keurmerken van elektrisch apparatuur.
  • Wijs er iedereen in huis op, dat ze lampen niet onnodig moeten laten branden.

Verander jouw levensstijl geleidelijk

Duurzaam leven is bewust leven. Nadenken over dagelijks dingen om te kijken of ze ook anders (bewuster ) kunnen. Dus niet vol de kraan open bij het handenwassen, een halve waterstraal is ook voldoende. Niet alle schone was hup de droogtrommel in, maar op het wasrek! Nu hoef je niet meteen je hele leven in dienst te stellen van bewust leven, maar begin met één van de tips en pas je levensstijl zo geleidelijk aan. Mooie bijkomstigheid van duurzaam leven is dat je er ook nog eens geld mee kunt besparen!

Header foto via blog.libero.it

Heb je zelf goede tips voor een duurzaam leven? Plaats dan hieronder je tips!