Altijd druk, want alles moet tot in de puntjes geregeld zijn, willen we gezin, werk en vrije tijd een beetje kunnen combineren. Daarom is het des te belangrijker om af en toe eens lekker te ontspannen. Maar hoe doe je dat? Hier onze tips:

Tijd voor jezelf

– Ten eerste zorg voor een goede nachtrust, ga laat op de avond niet meer zwaar tafelen of koffie drinken. Beter is het om regelmatig een halfuur voor je naar bed gaat, tijd voor je zelf te nemen en iets te doen wat ontspant zoals: een warm bad, naar je favoriete muziek luisteren of lekker vroeg het bed in met je partner.

– Stel huishoudelijke klusje lekker eventjes uit, zoals het lappen van de ramen, lap ze alleen wanneer ze vuil zijn. Ook het ondergoed en vaathanddoeken hoef je heus niet te strijken, wie ziet dat nu? Heeft iemand commentaar, zet deze persoon dan aan het werk. Of nog beter laat je partner ook eens zijn handen uit de mouwen steken.

– Weekend is ook weekend, probeer, ‘s morgens alle vervelende klusjes op te knappen en ga ‘s middags iets leuks doen alleen, met je partner of met de kinderen als die er zijn.

– Leer nee te zeggen en laat je vooral niet ompraten zoals: ‘Jij kunt dat zo goed, doe jij dat even?’ Zeg gewoon lekker nee. Soms is eerst aan jezelf denken best wel eens lekker.

– Loop het niet zo als jij het je had voorgesteld, jammer dan, morgen is er weer een nieuwe dag.

– Heb je een grote familie die regelmatig, zonder zich aan te kondigen, bij jou binnen komt vallen? Dan is het slim om deze twee keer per jaar uit te nodigen. Zo voorkom je dat er elk weekend een oom, een tante of een nichtje bij jou op de stoep staat.

– Gooi ongevraagde post of reclame meteen weg. Dat spaart tijd en geld. Of nog beter, plak de welbekende sticker tegen ongeadresseerde reclame op je brievenbus.

– Schrijf aan het begin van elk Nieuwjaar, op een kalender of agenda of er bijzondere gebeurtenissen zijn. Noteer dan ook gelijk, dat je zeven dagen voor elke bijzondere gebeurtenis een cadeau moet gaan kopen.

– Wellicht niet gemakkelijk, zeker als er meerdere personen in huis leven: Geef alles in huis een vaste plek. Zo voorkom je een hoop gezoek en het bespaart je een hoop tijd en gemopper.

– Ben je niet snel tevreden, stel dan eens wat minder hoge eisen aan jezelf.

– Zet af en toe je antwoordapparaat en je voicemail uit als je weggaat, dan hoef je ook niemand terug te bellen als je weer thuis bent.

– Maak geen ’te doen’-lijstjes. Heb je ze wel, hou ze dan zo kort mogelijk. Heb je alles gedaan, dan mag je dat best eventjes vieren.

– Ga lekker één keer in de week sporten of wandelen.

Waarom is tijd voor jezelf belangrijk?

Tijd voor jezelf is gezond om stress en ons drukke levensschema tegen te gaan. Hierdoor ga jij je veel beter voelen en zal je dit ook uitstralen.

Als vrouw hoeft jij je echt niet schuldig te voelen omdat je tijd voor jezelf neemt en hierdoor kinderen of partner te kort zal doen. Onzin! Tijd voor jezelf is belangrijk om te ontspannen. Niemand zit te wachten op een gestrest moeder of vrouw!