Bijna iedereen heeft wel eens vooroordelen over mensen met een ander uiterlijk of een ander geloof. Iedereen kan er vast wel een paar opnoemen! Vooroordelen zijn er ook in verschillende degradaties van onschuldig tot discriminerend.

Zo zijn er vooroordelen over vrouwen, die door veel mannen maar al te graag worden op genoemd en zijn er ook over mannen voldoende (onschuldige) vooroordelen op te noemen. Deze onschuldige vooroordelen kunnen niet zoveel kwaad en worden vaak als grapjes gebruikt.

Daarnaast heb je vooroordelen die discrimineren en dus zeker niet onschuldig zijn! Maar waar komen die vooroordelen vandaan! Waarom nemen we zomaar dingen aan, zonder reden?

Vooroordelen zijn vaak negatief en kloppen niet met de werkelijkheid. Mensen kunnen op basis van vooroordelen besluiten dat zij niet met iemand uit een bepaalde groep om willen gaan!

Zonder een gesprek of enige vorm van kennismaking besluit je dan, dat je deze persoon niet aardig vind! Als je er eventjes over na gaat denken is dat raar! Hoe deze persoon er ook uit ziet, welk geloof of geaardheid? Elke persoon is anders en kan je pas oordelen of je iemand aardig vind als je deze persoon beter leert kennen!

Daarnaast het ook nog eens zo, dat je niet met iedereen een klik hebt, met sommige personen kan je het goed vinden. Wellicht dezelfde interesses, dezelfde gedachten, zelfde face in het leven? Ook zijn er mensen waarmee je geen klik hebt! Andere mening, andere gedachten wellicht! Maar dat wil niet zeggen dat je dan direct een (voor) oordelen moet hebben!

Iedereen heeft recht op een eigen mening, vaak gevormd door wat jezelf hebt meegemaakt! Zowel negatief als positief! Nergens een mening over hebben is ook vrijwel onmogelijk en zijn mensen zonder menig vaak saai. Dus, blijf openstaan en vorm niet te snel een mening over iemand anders. Zeker niet als deze is gebaseerd op alleen maar vooroordelen of van horen zeggen!

Blijf open staan voor mensen die je niet goed kent, deze kunnen wellicht leuker zijn dan je in eerste instantie dacht!

Hoe ga jij om met vooroordelen? Hoe snel vorm jij een mening over iemand anders?