Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dit betekent dat je al een boel sollicitanten achter je hebt gelaten. Maar je bent er nog lang niet. Bereid je dus goed voor op dit eerst gesprek, door je te verdiepen in het bedrijf en de functie.

Kleding & Sollicitatie

Draag tijdens je sollicitatiegesprek kleding waarin jij je prettig voelt. Niet alleen omdat jij je hierin mooier, zelfverzekerder of prettiger zult voelen. Je zult het dan ook meteen uitstralen. In ongemakkelijke kleding voel jij je niet prettig en kom je waarschijnlijk onzeker over. Natuurlijk zijn er wel bepaalde aspecten waarmee je rekening mee moet houden.

Solliciteren begint al op de parkeerplaats en bij binnenkomst bij het bedrijf.

Dus, loop zelfverzekerd naar binnen, noem bij de receptie duidelijk je naam, de reden van je komst en met wie je een afspraak hebt.

Let op je lichaamstaal

De lichaamstaal bij een sollicitatiegesprek wordt vaak onderschat. Maar wat als je tegenstrijdige lichaamssignalen uitzendt? Lichaamstaal is zeer belangrijk tijdens je eerste sollicitatie.

Het gesprek

Een sollicitatiegesprek is een vorm van onderhandelen. Wat heeft het bedrijf jou te bieden en wat heb jij het bedrijf te bieden. Bereid jezelf goed voor, bedenk van tevoren wat er aan jou gevraagd kan worden en zeker zo belangrijk: Wat wil jij vragen?

Extra voorbereiding op jouw sollicitatiegesprek

  • Tijdens het sollicitatiegesprek zal jij jezelf moeten verkopen. Hierbij zijn de eerste minuten bij de kennismaking de belangrijkste, hier wordt de mening over jou voor het grootste deel al wordt gevormd. Zorg er dus voor dat op je eerste indruk niets aan te merken is.
  • Daarnaast bereid jij jezelf goed voor, zo laat je zien dat jij je hebt verdiept in het bedrijf en de functie. Door de juiste vragen te stellen kun je er achter komen of de functie, de organisatie en de bedrijfscultuur wel bij je passen. Ook zal je eventuele werkgever je zien als een serieuze kandidaat.
  • Hoewel elk sollicitatiegesprek anders verloopt, zijn er verscheidene gemeenschappelijke vragen en het is essentieel om je goed voor te bereiden, om deze goed te beantwoorden. Daarnaast zullen de meeste sollicitatiegesprekken ook een paar onverwachte vragen bevatten. Maar dat mag geen reden zijn, om je niet voor te bereiden op vragen, die je misschien wel kunt verwachten. Dus, bereid je goed voor, zodat jij zelfverzekerd antwoorden geeft en een goed verhaal kunt vertellen.

Ik ben uitgenodigd voor een tweede gesprek, waar moet ik op letten?

Je hebt een goed indruk achter gelaten, want je wordt uitgenodigd voor het tweede gesprek. Maar denk niet bij het tweede gesprek, dat jij al de baan hebt. Een tweede sollicitatiegesprek is vaak het zoeken van bevestiging door de werkgever.

Graag of niet

Als je bij de onderhandelingen met je potentiële werkgever er niet uitkomt. Wat dan? Overweeg je weg te lopen? Dit zal voor de meeste vrouwen geen optie zijn. Meestal hangt dit af van een heel aantal factoren. Belangrijk daarbij is natuurlijk ook of jij je kunt veroorloven om de baan niet aan te nemen.

De sollicitatiecode. Wat ze jouw niet mogen vragen in een sollicitatiegesprek

In de sollicitatiecode staat geschreven dat de organisatie alleen maar vragen mag stellen met betrekking tot de functie en aan de functie gerelateerde onderwerpen. Vragen zoals: ben je vaak ziek of wil je binnenkort zwanger worden mogen niet gesteld worden. Deze vragen hebben niets te maken met de functie.

  • Zwangerschap: Volgens het Burgerlijk Wetboek mag de recruiter aan vrouwen niet vragen of ze plannen hebben om kinderen te nemen. Voor een werkgever zou deze informatie handig kunnen zijn, omdat een zwangere vrouw recht heeft op een lang zwangerschapsverlof en dan dus geen arbeid kan verrichten. Ter bescherming van vrouwelijke kandidaten is deze vraag daarom eenvoudigweg verboden. Mocht een recruiter de vraag toch stellen dan heeft de vrouwelijke kandidaat zelfs het recht om te liegen, mocht zij bijvoorbeeld wel plannen hebben.
  • Gezondheid: Een recruiter mag ook geen vragen stellen over de gezondheidstoestand van de kandidaat. Bedrijven mogen in sommige gevallen kandidaten wel medisch keuren, maar alleen als ze al besloten hebben deze kandidaat op grond van alle andere criteria aan te nemen. Dus alleen de laatst overgebleven kandidaat.