We merken allemaal dat het leven steeds duurder wordt, één van de grootste kostenposten die een gezin maandelijks heeft, zijn de uitgaven voor de boodschappen. Een gezin dat bestaat uit twee volwassen en 2 kinderen is als snel tussen de € 400 en de € 600 euro kwijt aan boodschappen. Dus het was mooi als je hierop kon besparen. Met de onderstaande tips zal je echt geen 100 euro’s in de maand besparen! Maar een paar tientjes in de maand moet wel kunnen lukken. Dat is toch mooi meegenomen!

Tijdstip

Door op een slim tijdstip boodschappen te doen heb je meer kans op aanbiedingen. Zeker op zaterdagmiddag willen veel supermarkten af van hun versproducten zoals: vlees en zuivel.

Geen voorgesneden groenten

Het is verleidelijk om voorgesneden groenten en fruit te kopen om wat tijd te besparen! Maar hoeveel tijd bespaar je er eigenlijk mee? Niet voorgesneden groente en fruit zijn niet alleen stukken goedkoper, deze zijn ook nog eens veel langer houdbaar.

Kijk eens wat verder

Eventjes bukken of strekken kan leuke besparingen opleveren, de duurste producten liggen altijd op ooghoogte.

Laat je kinderen thuis

Heb je opgroeiende kinderen? Laat ze als het even kan thuis! Want ze komen altijd met producten aanzetten waarop bekende animatiefiguren staan. Deze zijn in de meeste gevallen zelfs duurder dan het A-merk. Of maak van tevoren afspraken, over wat wel en wat niet!

Maak gebruik van een boodschappenlijst en hou je hieraan

Misschien wel één van de beste bespaartips! Kijk thuis wat je nodig hebt, wat je wilt eten die week en noteer dit! Want supermarkten verdienen een hoop geld aan klanten die impulsaankopen doen.

Eigen merk versus A-merken

Als je absolute een voorkeur hebt voor een A-merk, koop het dan! Maar als je geen voorkeur hebt, kies dan voor een generiek merk. Want als je kijkt maar de meeste ingrediëntenlijst van soortgelijke producten, zullen deze niet veel afwijken.

Koop lokaal

Zitten er in de buurt lokale boeren en of kwekers die hun eigen verbouwde producten verkopen, ga ze dan daar kopen. Je betaalt niet alleen minder, zo weet je ook zeker dat je vers koopt, wat weer de houdbaarheid ten goede komt. Ga ook voor seizoensgroenten, deze zijn in de meeste gevallen het goedkoopst.

Ga bewust boodschappen doen en gebruik coupons

In de meeste gevallen zijn ze super vervelend, de actie folders! De enige die er goed mee zijn, zijn de verenigingen die het oud papier op halen. Maar toch is het slim om de acties met elkaar te vergelijken. Supermarkten kunnen dan wel zeggen dat ze de goedkoopste zijn, want dat zeggen ze allemaal. Vergelijken dus en gebruik de coupons.

Zijn er producten in de aanbieding die je niet direct nodig hebt, dan kan het slim zijn deze dan te kopen. Zeker als ze stevig zijn afgeprijsd. Zeker voor vlees is dit een goede bespaar tip, je kunt het meeste vlees immers invriezen!

Vries maaltijden in

Als je regelmatig weinig tijd hebt om een koken, vries dan zelf wat maaltijden in. Maaltijden als pasta, kip- en gehaktgerechten zijn hiervoor zeer geschikt. Vers is natuurlijk lekkerder, maar een dure kant-en-klaar maaltijd is dan niet nodig.

Aldi en Lidl

Ga eens winkelen bij de Aldi of de Lidl. Deze twee winkels zijn stukken goedkoper dan andere supermarkten. De inrichting kan dan wel wat te wensen over laten, de producten en dan met name die van Lidl komen vaak goed uit de testen van consumentenorganisaties. (bekijk hier het onderzoek van de vaatwas tabletten)

Goed voorbeeld vind ik de vaatwastabletten, de prijs voor tien wasbeurten van een Lidl vaatwas tabletten is € 0.80, voor een A-merken zijn de kosten tussen de € 2,- en 2,50. Uit eigen ervaring kan ik zeggen. De vaatwastabletten van Lidl zijn uitstekend!

Kopen in bulk

Een andere geld besparende tip is, om voedsel in grootverpakking te kopen. Vergelijk tijdens het boodschappen de eenheden.

Ga niet dagelijks boodschappen doen

Probeer één of twee maal in de week boodschappen te doen! Hoe minder vaker je in de supermarkt komt, hoe kleiner de kans op impulsaankopen. Indien mogelijk pak de fiets!

Heb je zelf nog tips om te besparen op je boodschappen. Deel deze dan hieronder!

Bron foto 1 en 2 en 3