In mijn eerdere blogpost  heb ik laten zien hoe ik onze moestuin heb gemaakt en wat de kosten waren. We zijn inmiddels 3 weken verder en met trots kan ik vertellen, dat al mijn zaadjes die ik geplant heb, zijn uitgekomen. Het duurde wel wat langer als verwacht omdat de temperaturen aan de lage kant zijn geweest, de afgelopen weken.

Maar zoals je aan de onderstaande foto kan zien, steken er heel wat plantjes hun kopjes boven de grond.

De zaadjes zijn 6 mei gezaaid in het houten frame, met uitzondering van de snijboontjes. Deze heb ik in een plastic bekers gezaaid, binnen bij het raam geplaatst en toen ze groot genoeg waren, ook buiten geplant.

Wat mij opviel, was dat je de aarde na het zaaien voldoende vochtig moet houden. Deze droogt vrij snel uit! In droge aarde zullen zaadjes minder snel ontkiemen.

Zaai plan

Alle zaadjes heb ik gekocht bij de BoerenBond. Tijdens het uitzoeken van de zaden, had ik ook geen zaaiplan in gedachten. Ik heb me vooral laten leiden door wat ik lekker vind.

Lijstje van de gezaaide groenten:

  • Broccoli
  • Snijsla
  • Selderie
  • Prei (winter)
  • Knolselderie
  • Schorseneren
  • Peultjes
  • Wortelen
  • Snijbonen
  • Boerenkool (oogsten in de winter)

De kosten van het zaad waren zo’n € 25.-. Dit vind ik zelf best een redelijk bedrag, maar ik moet er wel bij zeggen, dat ik van alle pakjes zaad maar 1/3 heb gebruikt. Zou ik alles in één keer zaaien, dan moet ik te lang, te veel van dezelfde groente eten. Daarnaast is onze moestuin ook te klein om alles gezaaid te krijgen.

De vooruitzichten voor het weer lijken goed! Dus achter een paar weken hoop ik te vertellen dat ik mijn eerste groente geoogst heb.