Lange to do lijstjes, altijd haast en regelmatig stress! Kan je eindelijk ontspannen, dan zit je hoofd zo vol dat jij je gedacht in je kostbare vrije uurtjes niet kan verzetten! Herkenbaar! Dan is meditatie wellicht de oplossing. Nu moet je niet denken dat meditatie alleen maar iets is voor zweverige types of voor mannen met witte jurken en sandalen. Integendeel, meditatie is juist hip en trendy.

Waarom mediteren?

Door onze drukke agenda’s hebben steeds meer en meer mensen behoefte aan rust en ontspanning. Maar door ons druk bestaan wordt het steeds moeilijker om onze gedachten los te laten en te ontspannen. Meditatie is een goede manier om je hierbij te helpen!

Maar wat is dan mediteren? Mediteren is een techniek die je in staat stelt om je lichaam en geest te ontspannen en je volle hoofd te verlossen van drukte en stress.

Bij meditatie gaat het om de kunst van de mentale kracht en zelfbeheersing. Het bewuster worden van het leven om ons hen, minder op de ‘automatische piloot’ leven en meer tijd in het nu doorbrengen. Op deze wijze kan je beter genieten van elk moment in je leven!(zie:Koester je geluksmomenten!)

Probeer het zelf! Drie basisprincipes van meditatie

  • Focussen je op één ding of object om je geest te concentreren. Deze focus kan o.a. je ademhaling, een woord dat je herhaald of je eigen gedachten zijn.
  • Als je gedachten afdwalen, breng je deze terug naar je focus. Onderdruk of stop je gedachten niet weg. Dit heeft niets met ontspanning te maken! Richt je gedachten keer op keer opnieuw op je focuspunt.
  • Alle gedachten laat je tijdens de meditatie aan je voorbij gaan. Maar deze gedachten leiden je niet af. Je accepteert het huidige moment zoals het is.

Wetenschappelijk bewijs dat mediteren effect heeft

Er is de afgelopen decennia veel onderzoek verricht naar de gezondheidsvoordelen van meditatie. Wat hierbij opvalt is, dat het ongelofelijk is dat na zoveel overtuigende onderzoeken er tot nu toen zo weinig aandacht is voor meditatie. Het is pas sinds een jaar of 3, dat steeds meer mensen de voordelen van mediteren in zien.

Enkele voordelen van regelmatig mediteren:

  • Alertheid nemen toe
  • Concentratie nemen toe
  • Vermogen om met een hoge werkdruk om te gaan verbetert
  • Angsten en stressgevoelens nemen af
  • Dit zijn nog maar enkele voordelen van meditatie (kijk hier voor alle voordelen)

Mediteer jij ook? Wat zijn jouw ervaringen? Denk jij dat meditatie je kan helpen meer van het leven te genieten?

9/365 Meditate on This!By Vinnie123

Header foto via weheartit