De lichaamstaal bij een sollicitatiegesprek wordt vaak onderschat. Er wordt volop aandacht besteed aan de kleding, het haar, het sollicitatiegesprek wordt goed voorbereid, je zorgt dat je niet te laat komt en je probeert een goed indruk achter te laten.

Maar wat als je tegenstrijdige lichaamssignalen uitzendt? Lichaamstaal is zeer belangrijk tijdens je eerste sollicitatie. Het gaat erom wat je zegt, maar zeker zo belangrijk hoe dat je het zegt! Hoe gebruik jij je stem en hoe beweeg je tijdens je sollicitatiegesprek. Kortom, als je iets vertelt, wordt jouw antwoord ook beoordeeld op je stem en je lichaamstaal. Lees daarom onze tips eens door die jou kunnen helpen tijdens je sollicitatiegesprek.

Binnenkomst

Zorg dat je een krachtige indruk maakt, loop rechtop, doelgerichte en zorg dat je weet waar je naartoe loopt. Want één ding is zeker, je krijgt maar één kans voor jouw eerste indruk .

Tover een glimlach op je gezicht

Laat een vriendelijk glimlach zien bij binnenkomst. Dit werk altijd beter dan met een strakke blik om je heen te kijken.

Oogcontact

Maak bij binnenkomst oogcontact met diegene, waarmee jij het sollicitatiegesprek gaat voeren. Ook tijdens het verloop van het sollicitatiegesprek is het belangrijk dat jij deze persoon recht aankijkt.

Geef een goed handdruk

Ook een handdruk vertelt veel. Zeker bij een sollicitatiegesprek is de handdruk van doorslaggevend belang, samen met de algemene eerste indruk. Heel fout is het alvast om een heel slap handje te geven. Ook zweterige handen, te lange handdrukken of handdrukken, waarbij je te veel naar voren leunt zijn not done.

Hoe het dan wel moet? Stap recht op de persoon af, kijk hem in de ogen, leun heel licht naar voren en steek je rechterhand uit terwijl je jezelf voorstelt. De handdrruk zelf duurt idealiter 2 à 3 seconden, (bron: ‘The power of body language’)

Stel jezelf voor

Zeg duidelijk je naam, praat duidelijk en kijk de persoon met wie jij het sollicitatiegesprek gaat voeren, recht aan.

Neem plaats

Ga pas zitten als je dit wordt aangeboden, waarbij het belangrijk is dat je rechtop zit.

Relax

Zorg voor een rustige en natuurlijke ademhaling. Hiermee voorkomt je dat je een zenuwachtige indruk maakt.

Je handen

Houd je handen stil en praat niet met je handen, maar leg ze voor je op tafel. Is die er niet, leg ze dan in je schoot. Friemel niet met je vingers, dat maakt een nerveuze indruk. Kun je het niet laten, vouw dan je handen met gekruiste vingers in elkaar. Je armen voor je borst kruisen kan relaxed en zelfverzekerd voelen, maar het straalt afweer uit en komt onsympathiek over.

Je stem

Praat luid genoeg, zodat je zelfverzekerd overkomt, maar overdrijf niet. Anders kan je weleens de indruk wekken dat je brutaal en luidruchtig bent. Praat je met een te zachte stem dan kom je zacht, fijngevoelig en ingetogen over. Een te hoge stem verraad je zenuwen en onzekerheid, maar kan eveneens op enthousiasme wijzen.

Kort samengevat dus

  • Loop rechtop
  • Glimlach bij binnenkomst
  • Geef een stevige handdruk
  • Zit rechtop
  • Praat duidelijk
  • Zorg voor een rustige ademhaling
  • Hou je handen stil