Steeds meer mensen willen natuurlijke cosmeticaproducten gebruiken. Fabrikanten zien dit ook en spelen hier slim op in. Te pas en te onpas wordt er geroepen dat hun producten ‘natuurzuiver’ of ‘biologisch’ zijn. Maar veel cosmeticaproducten zijn niet zo (natuur) zuiver als de fabrikanten claimen. Integendeel! Als een cosmeticaproduct slechts één natuurlijk grondstof gebruikt, kan het al als natuurlijk verkocht worden.

Als consument wordt je dus goed om de tuin geleid en is het vrij lastig om te checken of cosmeticaproducten wel echt ‘natuur zuiver’ of ‘biologisch’ zijn? De afgelopen jaren boden het Duitse keurmerken BDIH en ook het Franse Ecocert enige houvast. Beiden keurmerken staan voor natuurlijke en diervriendelijke cosmetica en er mogen geen genetische gemodificeerde ingrediënten gebruikt worden.

Alleen wordt door Milieucentraal in twijfel getrokken of er sprake is van onafhankelijke, geaccrediteerde controle bij het Duitse keurmerken BDIH. Over het Franse Ecocert heeft de Milieucentraal geen twijfel, want die vindt plaats door een onafhankelijke geaccrediteerde bedrijf.

Daarnaast is er ook nog het internationale NaTrue keurmerk. Een keurmerk zonder winstoogmerk en met strenge en goede controles. Het fijne aan het keurmerk is het drie sterrensysteem, waardoor consumenten op eenvoudige wijze kunt zien welk percentage van de grondstoffen biologisch is.

De keurmerken van: Ecocert, BDIH en NaTrue

Drie niveaus van NaTrue keurmerk zijn:

1 ster: cosmetica met uitsluitend natuurlijke en natuurverwante ingrediënten
2 sterren: cosmetica met minimaal 70% biologische ingrediënten
3 sterren: cosmetica met minimaal 95% biologische ingrediënten

Tevens gelden bij NaTrue voor alle drie een aantal algemene eisen: Zo zijn synthetische geur- en kleurstoffen, siliconen, genetische modificatie en grondstoffen die op dieren zijn getest verboden.

Van de drie belangrijkste genoemde keurmerken is het NaTrue keurmerk het duidelijkst door hun certificering op drie niveaus. Tevens is volgens Allesduurzaam hun controle het strengst, ook Milieucentraal vindt hun controle goed.

Zelf vind ik de zoekfunctie op de site van NaTrue een uitkomst! Wil je nu weten hoe natuurlijk een product is, dan kan je dat gemakkelijk op zoeken via de zoek functie: je kunt zoeken op merk, product, welk land een product verkrijgbaar is en het niveau.

Zo zien we dat in Nederland de merken Kneipp en Weleda producten met het NaTrue keurmerk in hun assortiment hebben.

Bronen: Milieucentraal.nl en Allesduurzaam.nl