Voor vele herkenbaar! Je hebt een aantal belangrijke klussen liggen, die je moet doen! Maar in plaats daarvan gaat je iets heel anders doen. Je moet plotseling naar de winkel, gaat je bureau opruimen of gaat koffie drinken bij een vriendin. Herkenbaar? Dat lijdt jij op dat moment aan uitstelgedrag.

Maar geen paniek, want uitstelgedrag is menselijk! De meeste mensen kiezen als snel voor een leuke activiteit en schuiven de minder leuke klussen voor zich uit! Maar door die vervelende klus uit te stellen, wil het niet zeggen dat de klus gemakkelijk wordt! Integendeel! Maar ons brein zit nu eenmaal zo in elkaar dat deze voor wat leukst kiest boven vervelende dingen. Maar dat we zo in elkaar zitten wil niet zeggen dat we er aan toe moet geven! Want uitstelgedrag is niet praktisch.

Uitstelgedrag is niet praktisch

Vaak zie je op tegen vervelende klussen vanwege de moeilijkheidsgraad. Je weet niet waar je moet beginnen en dus begin je maar niet. Hierdoor blijft die klus maar door je hoofd spoken. Als het nu maar één vervelende klus is zal het nog wel mee vallen met de onrust in je hoofd. Maar als het een enorm lijstje wordt, dan wordt het wel erg onrustig in je hoofd. Met als gevolg, je bent snel vermoeid, onrustig, prikkelbaar, verliest je focus en wordt hierdoor minder productief.

Voldoende reden dus om vervelende klussen niet uit te stellen!

Oplossing voor uitstelgedrag?

De oplossing voor uitstelgedrag is eigenlijk heel simpel: gewoon beginnen en meteen actie ondernemen.

Voorbeeld: Je check je mail en ziet dat er mailtje bij zijn waar je op moet reageren, maar hier heb je niet meteen zin in. Dit stel je uit tot morgen! Niet doen dus! Je heb de mail al gelezen dus waarom zou je dan wachten met beantwoorden? Door meteen in actie te komen hoef je er ook niet meer aan te denken.

Het bovenstaand voorbeeld werkt vooral goed bij kleine klussen. Maar zijn er grote klussen waar je tegenop ziet, maak dan de grote klus dan overzichtelijk door deze op te delen in kleine stukjes die je gemakkelijk aan kunt. Op deze wijze werk je stapje voor stapje naar de oplossing. Want bedenk, elke marathon begind bij de eerste stap.