Steeds meer vrouwen worden ondernemer. Daarbij is het starten van een webwinkel verreweg het populairst. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat er opvallend veel vrouwen een webwinkel beginnen. Maar waar moet je aan denken als je een eigen zaak wilt beginnen? Daarbij maakt het niet uit of dit een webwinkel of een ander bedrijf is, de basis blijft het zelfde. Inspiresta zetten voor jou een aantal belangrijke punten op een rij.

Past ondernemerschap bij je?

Op de eerste plaats is het belangrijk om je af te vragen of het ondernemerschap bij je past. Zo moet je tegenslagen kunnen incasseren, flexibel kunnen inspelen op verschillende situaties doorzettingsvermogen hebben, zelfdiscipline hebben en over een super drive beschikken. Zet voor jezelf op een rijtje over welke vaardigheden jij beschikt en aan welke vaardigheden nog gewerkt moet worden. Ook kun je de ondernemerstest op de site van E- Scan invullen, of je geschikt bent voor het ondernemerschap.

Maar de belangrijkste reden om een eigen bedrijf te beginnen is je eigen kracht. Waar ben je echt goed in en wat geeft jou het heerlijke gevoel dat je ergens helemaal in op gaat en de tijd te vergeten. Een gevoel van inspiratie en heerlijk bezig zijn. Het zogenaamde flow gevoel.Het kan best iets heel anders zijn dan je tot nu toe gedaan hebt. Misschien wil je wel een schoonheidssaloon aan huis, een relatiebemiddelingsbureau of een kinderopvangbureau. Maar het kan ook in het verlengde liggen van je huidige functie: marketing advies, verkooptrainingen of een website exploiteren en je inkomst halen uit affiliatiemarketing en reclame inkomsten. Belangrijk is wel, als je iets anders gaan doen. Jij je om laat scholen of cursussen gaat volgen, zodat je goede kennis heb van je vakgebied. Kijk eens op Bizymoms.com voor ideeën.

Zorg voor de juiste informatie: Lees boeken of nog beter volg een cursus

Daarnaast is het ook aan te raden om diverse boeken te lezen over het starten van je eigen bedrijf. Een goed boek om te lezen is: Mijn eigen bedrijf van Caitlin Friedman & K. Yorio. Het boek is eigentijds en praktisch voor vrouwen die een eigen bedrijf willen starten, met aandacht voor positieve en negatieve aspecten van eigen baas zijn, het maken van een ondernemingsplan, het regelen van de financiële zaken en het ontwikkelen van een eigen professionele huisstijl.

Moederschap en een eigen bedrijf

Als je moeder bent en daarbij ook nog eens een eigen bedrijf wil opzetten of runt, moet jij je wel realiseren dat het keihard werken. Want je hebt twee banen tegelijkertijd; het moederschap en jouw eigen bedrijf waar jij zelf verantwoordelijk voor bent. Zeker in het begin zul je veel uren in je eigen bedrijf moeten steken om het van de grond te krijgen. Denk er dan eens over na, om een hulp te hebben in de huishouding. Besteed datgene uit wat je kunt uitbesteden of waar je een hekel aan hebt!. Strijkservice, poetshulp, een tuinman enz. Maar ook jouw partner kan zijn steentje bijdragen in de huishouding en in de opvoeding van jullie kinderen.

De kostbare tijd die je zo bespaard kun je steken in je eigen bedrijf en de kinderen. Ook al zal het in begin niet direct iets extra’s opleveren. Want zeg nu zelf wat is leuker, op zaterdagmorgen samen met kinderen de bossen in of het poetsen van je huis. Daarnaast haal je bij jezelf de druk weg van het huishouden en dat werk tot een stuk prettiger.

Hoe zit dat financieel?

Belangrijk zijn ook de financiën. Heb je een vaste baan, maar kunnen jullie zonder jouw inkomen rondkomen? Dan zit je natuurlijk in een veel betere positie dan als je alleenstaande moeder en of kostwinnaar bent. Heb je een uitkering? Dan is het handig om te weten dat je met behoud van je uitkering een eigen bedrijf kunt starten. Kijk voor meer informatie op de site van de Rijksoverheid.

Want realiseer je in alle gevallen dat het vrij lang kan duren voordat jij met je eigen bedrijf geld gaat verdienen. Een eigen bedrijf kost in het begin alleen maar geld, doorzettingsvermogen en energie. Er zijn wel een aantal oplossingen om in de begin fase van je eigen bedrijf financieel te overbruggen.

Combineer je vaste baan met het opstarten van je eigen bedrijf. Dit biedt niet alleen voor jezelf zekerheid, ook eventuele banken kunnen hier positief tegenover staan. Dit geldt ook als je een uitkering krijgt. Een lening afsluiten om de begin periode te overbruggen. Hier voor zul je wel een goed ondernemersplan moet schrijven, om een lening te krijgen bij een bank.

Zwangerschapsregeling voor zelfstandig onderneemster

Vanaf 4 juni 2008 hebben alle zwangere zelfstandigen en meewerkende partners weer recht op een zwangerschapsuitkering van 16 weken. De uitkering is afhankelijk van het inkomen in het jaar ervoor en bedraagt maximaal het bruto minimumloon. Er wordt ook gekeken naar de uren. Ben je minder dan 1225 uur onderneemster, dan is de uitkering ook lager. Kijk hier alle info op de site van Rijksoverheid.

Ondernemingsplan

Om te kijken of jouw idee haalbaar is, is het verstandig zo niet noodzakelijk om een ondernemersplan te schrijven. Tijdens het schrijven en opzetten van jouw ondernemersplan, zul je jouw idee uit gaan werken en krijg je een beeld van wat er allemaal komt kijken bij het starten van een eigen bedrijf. Zeker het financieel aspect van jouw ondernemersplan is zeer belangrijk. Breng ook je sterke en zwakke kanten van jezelf en je eigen bedrijf in kaart. Hiermee toon je aan dat je er goed over na hebt gedacht. Voor meer informatie en het downloaden van een ondernemersplan kun je de site van de KVK bezoeken. Ter voorbereiding kan je ook bij de Kamer van Koophandel verschillende seminars volgen.

Als je geen lening hoeft af te sluiten bij een Bank, kun je wellicht een iets eenvoudiger ondernemersplan schrijven. Maar niet te min is het belangrijk, dat jij alle je ideeën, doelen en concurrenten goed in kaart brengt, om achter af niet voor verrassingen te komen staan. Nadat het ondernemersplan klaar is en jij de eventuele lenig op zaak hebt kan je aan de slag.

 1. Inschrijven bij de KVK en een BTW nummer aanvragen bij de belastingdienst
 2. Op zoek naar een bedrijfspand, kantoor en of winkelruimte. Hier spelen verschillende aspecten een rol. Als je een winkel begint zal dit hoogstwaarschijnlijk niet vanuit huis zijn, je zult dus een pand moeten huren of kopen. Zijn er mogelijkheden om uit te breiden? Als je vanuit huis gaat werken, is er dan voldoende rust? Is het mogelijk je privé leven en zakelijk leven gescheiden te houden?
 3. Welke verzekering heb je wel en niet nodig. Informeer je goed en laat diverse offertes maken. Denk aan een arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheidsverzekering.
 4. Ga je personeel aannemen, dan komen er heel wat zaken bij kijken. Voor een duidelijk overzicht en alle regelingen en aspecten waar je aan moet denken kun je op de site kijken van startbedrijf.nl.
 5. Om je administratie goed bij te houden en te organiseren, kun je het beste er regelmatige tijd aan besteden. Is de administratie niet jouw sterkste punt, besteed het dan uit aan een boekhoudkantoor. Laat ook hier weer eerst een offerte maken door diverse boekhoudkantoren.
 6. Laat visitekaartjes drukken en ben niet bang om deze uitdelen.
 7. Laat een website ontwerpen en plaats het internetadres op je visitekaartjes.
 8. Maak een overzicht met je werkdagen en werktijden en indien nodig regel opvang voor de kinderen.
 9. Neem een aparte zakelijke telefoonlijn als je vanuit thuis gaat werken.
 10. Zet de officiële begindatum vast.
 11. Laat iedereen weten dat je jezelf bent begonnen. Ben enthousiasme en vertel welk eigen bedrijf je bent begonnen.

Je eigen bedrijf wordt een succes

Het belangrijkste om te slagen als zelfstandig ondernemer, is geloven in jezelf, doorzetten en investeren in jezelf. Als jij gelooft in jouw eigen bedrijf en je gestelde doelen dan gaat het lukken, ook loopt het eerste jaar niet zo als je had gehoopt. Blijf echter wel onderzoeken waar de problemen zouden kunnen liggen, misschien doe je zelf iets fout. Of schakel een bedrijf of goede kennis in, die kunnen er dan objectief naar kijken.