Met het kopen van tweedehands spulletjes, of simpelweg met consuminderen is het milieu heel wat beter af. Maar soms heb je gewoon echt iets nieuws nodig. De beste oplossing is dan niet om naar de winkel te gaan, maar om het product online te bestellen!

In de afgelopen jaren zijn er verschillende onderzoeken geweest om te kijken of het inderdaad milieuvriendelijker is om online te shoppen. Nu is er een Amerikaans onderzoek geweest waaruit is gebleken dat het in 80% van de gevallen beter is voor het milieu om iets online te kopen dan in de winkel.

1. Geen CO2 uitstoot door vervoer

Het is natuurlijk best logisch, maar op het moment dat je iets wilt gaan kopen in een winkel is de kans groot je daarvoor de auto of het OV moet pakken. Weinig mensen kunnen lopend of op de fiets naar de stad, dus als je gaat winkelen leidt dat bijna altijd tot onnodig brandstofverbruik en CO2-uitstoot. Het is natuurlijk wel zo dat ook online aankopen verpakt en verstuurd moeten worden, maar volgens het Amerikaanse onderzoek is het ondanks dat nog steeds milieuvriendelijker om online te bestellen.

2. Energiebesparing

Veel winkels doen er alles aan om de winkel er zo aantrekkelijk mogelijk uit te laten zien én voelen. Overal hangt speciale verlichting, de ingang wordt verwarmd (ook al vriest het buiten tien graden) en wordt er veel elektriciteit verbruikt om liften en roltrappen draaiende te houden, ook als er niemand op staat. In veel grote winkels brandt ‘s nachts zelfs gewoon licht: ontzettend zonde van de energie. Maar als je bij een online winkel bestelt dan gaat het niet om het verleiden van klanten in de winkel: via de website kan je namelijk alle producten bekijken en bestellen. De enige energie die daarvoor nodig is, is die van je computer.

3. Meer keuze aan groene producten

Een ander voordeel van online shoppen is dat je veel meer keuze hebt in duurzame en fair trade producten. Er zijn heel wat online shops die zich helemaal richten op ‘groene producten’, zoals fair trade woonaccessoires en kleding of biologische voeding en wijn. Ook kun je op internet makkelijk verschillende producten vergelijken en reviews opzoeken, zodat je zelf kan uitzoeken wat bijvoorbeeld de meest energiezuinige koelkast is.

4. Minder plasticverbruik

Hoewel spullen die je online koopt natuurlijk ook moeten worden verpakt, wordt dat vaak gedaan in kartonnen dozen en verpakkingen in plaats van in plastic tasjes die je meestal krijgt als je iets in de winkel koopt. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat wanneer je iets bestelt bij een eco-friendly online winkel, er vrijwel altijd ook rekening wordt gehouden met duurzaam verpakkingsmateriaal.

5. Online shoppen is goedkoper

De laatste reden, ook niet onbelangrijk, is dat online shoppen vaak goedkoper is dan iets kopen in de winkel. Niet alleen omdat webshops geen winkelruimte hoeven te huren en ook op personeelskosten kunnen besparen, maar ook omdat je online vaak extra korting kan krijgen als je in het bezit bent van een kortingscode. Zo kan je op Kortingscode.nl voor heel veel online shops kortingscodes en andere aanbiedingen vinden. Zo is online shoppen niet alleen beter voor het milieu, maar ook beter voor je portemonnee!

Header foto via kortingscode