Als je na je zwangerschapsverlof weer aan het werk gaat, zul je moeten beslissen hoe jij jouw baby wilt blijven voeden. Blijf je borstvoeding geven of stap je over op flesvoeding? Kies je er voor om borstvoeding te blijven geven, dan zul je gedurende je zwangerschapsverlof moeten afkolven, om zo een voorraadje moedermelk aan te leggen. Wil je overstappen op flesvoeding, wacht dan niet tot het laatste ogenblik maar begin er tijdig mee om zo je baby te laten wennen.

Tips voor succesvol afkolven

Als je gaat afkolven is het belangrijk, dat net zoals als bij het aanleggen van je baby aan de borst, de melk toeschiet. Zeker als je de eerste keer afkolft, is er een kans dat dit niet direct gebeurt en kan het afkolven zelfs pijn doen. Om nu de natuur een handje te helpen kun je kijken naar een foto, ruiken aan zijn of haar kleertjes of warme kompressen op je borst(en) leggen. Daarbij is het ook belangrijk dat je er de rust en de tijd voor neemt, bijvoorbeeld ’s morgens vroeg. Je hebt dan niet alleen voldoende melk in je borsten, eventuele anderen kinderen liggen ook nog te slapen. Wil het echt niet lukken om een toeschietreflex te krijgen bij kolven, dan kun je via de huisarts een recept krijgen voor Syntocinon neusspray. Deze spray bevat kunstmatig oxytocine die snel in de bloedbaan wordt opgenomen.

Kies een goede kolf

Als je regelmatig wilt gaan afkolven, is het aan te raden om te kiezen voor een goede handkolf of een elektrisch kolfapparaat. De afgekolfde melk kun je, mits goed afgesloten, zo’n 5 dagen bewaren in de koelkast of je kunt ze invriezen. Als je moedermelk invriest kun je gebruik maken van ijsblokzakjes. Zo kun je goed doseren naar de behoefte van je baby. Vergeet hierbij niet de datum op de zakjes te noteren zodat je weet wanneer de melk is afgekolfd. Ingevroren moedermelk blijft enkele maanden houdbaar. Wanneer je ze ontdooid, blijft deze ongeveer 24 uur goed in de koelkast. Ga je moedermelk opwarmen, dan kun je dat het best “au bain marie” doen omdat in de magnetron veel beschermende stoffen verloren gaan.

Over gaan op flesvoeding

Wil je overstappen op flesvoeding als je gaat werken, wacht dan niet tot op het laatste moment, maar begin er tijdig mee om zo je baby te laten wennen. Vervang eerst één borstvoeding door een flesvoeding. Gaat dat goed, vervang dan één voor één de andere borstvoedingen. Sommige baby’s zullen gelijk de fles leeg drinken, maar er bestaat ook een grote kans dat je de fles vaak moet aanbieden, voor deze geaccepteerd wordt. Vaak helpt een beetje afleiding ook, zoals de fles gegeven voor de TV.

Afkolven op je werk: Wat zijn je rechten

Blijf je borstvoeding geven, dan moet je dus afkolven op je werk. Dan is het verstandig om dit tijdens je zwangerschap aan te geven en te bespreken. Jij kunt dan met een gerust hart gaan werken, zonder dat jij je zorgen hoeft te maken over eventuele vervelende reacties. Daarnaast heeft jouw werkgever tijd om voor jou een geschikte ruimte te regelen, waar je ongestoord kunt afkolven. Deze ruimte moet volgens de wet beschikken over stromend water, een koelkast, een stopcontact en afsluitbare.

  • Als er geen geschikte ruimte is, moet je de gelegenheid krijgen om thuis te voeden of te kolven. Hierbij geldt wel de maximale beschikbare tijd op kosten van je werkgever.
  • Totdat je baby negen maanden is, heb jij het recht op afkolven op je werk, zo vaak en zo lang als nodig is. In totaal mag dit maximaal een kwart van je werktijd per dienst zijn. Je werkgever is verplicht deze werktijd door te betalen.

Natuurlijk is het op papier allemaal goed geregeld rondom het afkolven op je werk. Maar veel vrouwen zullen je vertellen dat dit in de praktijk niet zo werkt. Veel vrouwen zullen dan ook afkolven in de meest ongunstige ruimtes zoals in de archiefruimte of in het ergste geval op het toilet. Vervelende reacties van collega’s en niet te vergeten een werkgever waar niet mee te praten valt.

Dit blijkt ook uit een enquête van het Voedingscentrum, er blijken namelijk grote verschillen te zitten in de afkolfvoorzieningen. Zo is het bij de overheid, de zorgsector en de detailhandel relatief goed geregeld en is er een kolfruimte aanwezig. Terwijl het in de horeca en de industrie minder goed is geregeld.

Handige weetjes om succesvol te kolven op je werk:

  • Voor het kolven is het vaak gemakkelijker om kleding te dragen die je open kunt knopen of open kunt ritsen.
  • Leg wat extra kleding en zoogkompressen op je werk neer, voor het geval je borsten gaan lekken en je kleding nat wordt.
  • Bereid je geestelijk en lichamelijk voor
  • Als je moeite hebt om het kolven op gang te brengen, kan een foto van je baby helpen.

Heb jij ervaring met kolven op je werk of een goede tips. Deel het dan met de bezoekers van Inspiresta en schrijf een aanvulling.