Als je op zoek bent naar een inspirerende wereldstad, dan is Berlijn de place to visite. Samen met mijn partner reisde ik af naar Berlijn. Om zoveel mogelijk tijdverlies tegen te gaan, kozen we voor het vliegtuig. Tickets werden besteld bij WTC.nl, binnen anderhalf uur stonden we in Berlijn. We regelden toegang tot het openbaar vervoer, dat overigens goedkoop is, als je dat vergelijkt met Nederland. Maar als toerist heb je eigenlijk maar een bus nodig en dat is ‘bus 100’. Deze komt langs de meeste hotspots.

Berlijn kan dan wel groot zijn, een groot aantal bezienswaardigheden kun je al lopend bezoeken. Onze wandelrondgang begon bij het ‘Holocaust monument’, door naar ‘Brandenburger Tor’ en ‘Unter den Linden’. Een stevige wandeling, maar wil je Berlijn ten volle beleven, dan is dit een goede keuze! Tevens kan je gemakkelijk winkeltjes of een cafeetje binnenlopen.

Checkpoint Charlie

Veel had ik er al over gehoord en gelezen. Vol verwachting gingen we richting Checkpoint Charlie. Bij aankomst moest ik goed kijken waar Checkpoint Charlie nu was! Deze voormalige overgang tussen Oost en West Berlijn, ligt op een drukke splitsing. Het kleine grenswachtershuisje valt nauwelijks op. Als je wil, kun je op de foto met een grenspost en rondom liggen allemaal winkels en eettentjes. Goed gevonden en informatief is de lange wand met info over deze beroemde grensovergang.

De Muur

In het centrum zien we in het wild een klein stukje van de Muur. Leuk voor een foto, maar we willen toch wat meer zien. De keuze valt op de East Side Gallery, hier staat de langste aaneengesloten muur van Berlijn, maar liefts 1316 meter. Bekende schildering op deze muur is die van  een kussende Brezhnev en Honecker. Absuluut de moeite om te bezoeken.

Naast de vele bezienswaardigheden die prima bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, kun je in Berlijn prima winkel. Zie jij een weekendje Berlijn wel zitten, maar je partner niet? In het centrum vind je autoshowrooms van Volkswagen en Mercedes. Met nieuwe maar ook antieke modellen. Leuk is ook de Rittersportwinkel. Naast heel veel lekkere chocolade repen, kan je hier ook je eigen chocoladereep samenstellen.

Tips voor een bezoekje aan Berlijn

  • Het openbaar vervoer is goedkoop, uitstekend geregeld, weinig tot geen vertragingen, goede verbindingen en de stations zijn schoon! Dit geldt overigens ook voor de stad.
  • Wij wilden nog een bezoekje brengen aan de Rijksdag, maar helaas! Alle rondleidingen zaten vol. Vooraf reserveren is mijn advies.
  • In Berlijn kun je ook meelopen met ‘gratis rondleidingen’. Het concept is vrij simpel: Wie tevreden is, mag een fooi achterlaten.
  • Vliegtickets voor Berlijn hebben wij online besteld bij WTC.nl, maar je kunt ook met de trein met Berlijn
  • Lees ook: Bezienswaardigheden Berlijn: de 10 mooiste!