Een veel gehoorde uitspraak van Johan Cruijff is: ‘Ieder nadeel heb zo zijn voordeel’. Deze uitspraak geldt niet alleen op het voetbalveld. Ook in het dagelijks leven heeft elk nadeel zo zijn voordeel. Dit geld dus ook voor de economische crisis waarin we nu verkeren. Ook al zou je dit niet direct zeggen!

De positieve punten van de economische crisis

De crisis stimuleert je creativiteit! In plaats van een nieuw kastje te kopen, geeft jij je oude kastje een nieuw likje verf! Je wil een nieuw interieur of inrichting van je huis? Ga gewoons eens wat schuiven met de meubels die je al hebt. Met andere woorden, je gaat kijk of er ook andere manieren zijn om je wensen op te lossen zonder geld uit te geven.

Je merkt nu pas wat echte belangrijk voor je is en wat kan je eigenlijk ook wel kan missen. Je leert de kleine (geluk) momenten in je leven veel beter te waarderen! Hierdoor ben je ook eerder te vrede met wat je hebt!

Door de economische crisis gaan mensen op zoek naar nieuwe vormen van samenwerking, die voor elke partij voordelen biedt en weinig kosten. Goed voorbeeld is Thuisafgehaald of ouders die op elkaars kinderen passen, om zo op de kinderopvang te besparen.

Je wordt gedwongen om beter op je financiële situatie te letten. Hierdoor ga je kritisch kijken naar je huishoud uitgaven en je energie- en waterverbruik. (ook goed voor het milieu) Ook de energieleverancier of zorgverzekeraar ga je onderling vergelijken en kies je die leverancier of verzekeraar die voor jou het gunstig is!

Na een dagje winkelen kom je niet meer thuis met onnodige spullen waar je uiteindelijk toch niets mee doet! Of nog erger, deze belanden na een paar weken bij de vuilnis!

Mensen gaan op zoek naar goedkopere voedingsmiddel. Door deze zoektocht komen ze vaak terecht bij de plaatselijk boer. Hier zijn niet alleen de producten goedkoper, deze zijn ook nog eens veel verser en dus langer houdbaar! Ook gaan mensen zelf groente telen in een eigen moestuin.

Je bent veel eerder geneigd om spullen te hergebruiken. Ook zie je dat een bezoekje aan een kringloopwinkel heel normaal gevonden wordt. Deze ontwikkelingen zijn natuurlijk goed voor het milieu.

Heb je kinderen, dan zal je deze sneller wijzen op eventuele energieverspilling. Dus geen game op de tablet, terwijl de TV ook aan staat, lichten uit als ze de kamer verlaten en deuren dicht!

Je gaat gezonder leven! Wil je geld uitsparen laat dan de auto eens wat vaker staan en spring op de fiets. Dus stuur je kinderen op de fiets naar school en sportclub en doe zelf ook de boodschappen met de fiets!

Of zie jij dit anders? Reageer!

Foto via weheartit.com