Met een bedrijf aan huis is zorg en arbeid (beter) te combineren. Daarom kiezen steeds meer vrouwen voor een eigen bedrijf. Populier zijn beroep als pedicure, nagelstyliste, schoonheidsspecialiste of het coachen van mensen. Het is zelf zo dat zo’n tweederde van de pedicures aan huis hun praktijk heeft omdat je vaak met weinig startkapitaal al snel een goedlopende pedicure praktijk kunt opbouwen. Maar onderschat het opzetten en runnen van een eigen bedrijf aan huis niet. Uiteindelijk heb je twee banen: het moederschap en je werk.

Eigen bedrijf: Dromen of doen?

Voor het opzetten van een eigen bedrijf kun je verder lezen op de pagina ‘Eigen bedrijf: Dromen of doen?’ Hier belichten wij een heel aantal punten die komen kijken bij het opzetten van een eigen bedrijf zoals: Het schrijven van je ondernemersplan, moeder en een eigen bedrijf en hoe zit dat financieel? Maar er zijn meer punten waar je goed over na moet denken.

Je eigen bedrijf omdat dat zo goed te combineren is met de schooltijden kinderen?

Wellicht ben je begonnen met het idee op aan huis je praktijk te runnen. Dit in verband met de kinderen, je kunt zelf je klanten inplannen bijv. ’s avond of tijdens de schooltijden. Of je hebt een garage die door een (kleine) verbouwing zich uitstekend leent voor je eigen bedrijf.

Maar is dit wel het goede uitgangspunt bij het opzetten van je eigen bedrijf? Een goede locatie en een ruime mogelijkheid voor het maken van afspraken is namelijk zeer bepalend voor het succes van je bedrijf. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Hoe regel je de oppas voor je kinderen?
 • op wie kan je terug vallen als ze onverwacht ziek worden?
 • Ben je woonachtig in een klein dorp? (kleinere doelgroep)
 • Zijn er al meerderen concurrenten gevestigd bij jou in de buurt?
 • Hoe is je bereikbaar en vindbaarheid? Zeker als je net nieuw bent is het belangrijk dat je gemakkelijk vindbaar bent.

Dit zijn zomaar een aantal vragen,die jezelf moet stellen voordat je begint met je eigen bedrijf aan huis. Je moet je eigen bedrijf niet opzetten omdat je denkt dat dit gemakkelijk te combineren is met het moederschap. Je kunt dan nog eens voor verrassingen komen te staan. Maar er zijn natuurlijk ook een heel aantal voordelen.

Een aantal voordelen van een bedrijf aan huis:

 • Een praktijk aan huis is goedkoper als een bedrijfspand huren:
  Je bespaard op de lasten van een extra hypotheek of huurcontract.
 • Minder financiële risico’s:
  Je hoeft vaak geen extra financiële verplichting voor langere tijd aan te gaan.
 • Geen (lang) reistijden:
  ’s Ochtends loop je zo je praktijk binnen, dit kan je vele extra werk uren per week opleveren.
 • Werk en gezin combineren:
  Hoewel er wel risico’s zijn, kan een bedrijf aan huis gemakkelijker te combineren zijn met het oppassen en aandacht besteden aan je kinderen. Zo kunnen de kinderen tussen de ‘s middags thuis eten en heb jij geen afspraken hoeven ze niet naar de naschoolse opvang.

Waar moet je op moet letten als je een eigen bedrijf aan huis gaat beginnen?

 • Bestemmingsplan en vergunningen:
  Als je een bedrijf aan huis wilt starten, ga dan eerst bij de gemeente na of dat dit binnen het bestemmingsplan past. In sommige gevallen is dat geen enkel probleem, is het wel een probleem dat kun je vrijstelling van het bestemmingsplan aanvragen bij het college. Winkels en kapsalons worden zelden toegestaan.
 • Scheiding tussen zakelijk en privé:
  Zorg dat je het privé en zakelijk leven gescheiden houdt en zorg voor een rustige en goede werkomgeving, waar je ongestoord kunt werken. Maak ook aan je kinderen duidelijk dat dit jouw werkplek is en geen speelkamer.
 • Minder professionele uitstraling:
  Het ligt natuurlijk aan het bedrijf dat je wilt gaan opzetten, maar een woonhuis heeft geen professionele uitstraling. Denk ook na wie de telefoon opneemt als je niet aanwezig bent. Het komt niet professioneel over als je de telefoon opneemt als je midden op het schoolplein staat. Pak je thuis de telefoon op, zorg dan dat er geen kinderen op de achtergrond te horen zijn. Heb je belangrijke afspraken, huur een flex kantoorruimte of ga lunchen.
 • Geen collega’:
  Als je alleen je bedrijf aan huis hebt, zul je weinig contact hebben met collega’s. Werkt je man en zijn de kinderen naar school, dan kan het beste wel eens stil zijn. Daarnaast zal het netwerken ook meer moeite kosten, omdat er geen of weinig andere bedrijven in de buurt zitten om mee te lunchen of om vakkennis mee uit te wisselen.
 • Verzekeringen:
  Het kantoor of praktijk aan huis moet je apart verzekeren. Schade of diefstal van zakelijke eigendommen wordt over het algemeen niet gedekt door de privé-inboedelverzekering.
 • Flexibel: Omdat jij je eigen tijd kan indelen ben je heel flexibel, maar daarin zit meteen ook het gevaar. Het kan betekent dat vaak dat je in de avonduren en het weekend gaat werken. Daarom is het is belangrijk om wel je eigen rustmomenten te creëren.

Conclusie

Een eigen bedrijf aan huis is een mooie manier om werk en je gezin te combineren. Maar denk en informeer je goed, hoe je de kinderen gaat opvangen. Zeker als je bedrijf goed begint te lopen, moet je zorgen dat je deze zaken goed hebt geregeld. Zorg ook voor een duidelijke scheiding van werk en privé en sluit je aan bij een (vrouwelijke) ondernemers club, het liefste bij je in de buurt. Is die er niet, leg dan contact met (vrouwelijke) ondernemers in jouw omgeving.

Een bedrijf aan huis beginnen, omdat het gemakkelijk te combineren is met de kinderen is een zeer slechte reden om een eigen bedrijf te starten. Integendeel, je zult soms voor je bedrijf moeten kiezen in plaats dan voor de kinderen. De enige goede reden om een eigen bedrijf te starten, is dat jij je zelf kunt ontplooien en je kansen en mogelijkheden ziet die je niet kunt laten liggen. Wil je (meer) tijd met de kinderen doorbrengen, dan is een baan gemakkelijker.