Voor veel vrouwen een herkenbaar probleem: drukke baan, een propvolle privé agenda, het huishouden en de zorg voor de kinderen. Door al deze verplichtingen heb je weinig tijd voor jezelf! Doodmoe plof je ’s avond op de bank en heb totaal geen puf meer voor iets leuks, iets waarvan je vrolijk wordt, iets waarvan je nieuwe energie krijgt! Herkenbaar? Ga dan op zoek naar de juiste balans tussen werk en privé. Wij helpen je een eind op weg met de onderstaande tips!

Een dag heeft 24 uur en het spreek voor zich dat de ene activiteit meer tijd kost dan de andere, daarbij speelt je eigen ambitie ook een belangrijke rol. Er zullen vrouwen zijn die zich goed voelen bij een verdeling van 40-60 (werk-privé), terwijl andere zich juist prettig voelen bij een verhouding van 65-35.

Iedereen heeft dus een eigen balans, deze balans verliest het evenwicht als één van de twee meer tijd gaat kosten dan gepland. In de meeste gevallen zal de balans verstoord worden door het werk. Een vergadering die uitloopt, je moet invallen voor een collega of je wil nog eventjes je werk afronden. Met als gevolg, je balans is uit evenwicht en blijft er minder tijd over voor je privéleven, laat staan, tijd voor jezelf!

Suggesties en tips voor meer balans

relax

Wat vind jij belangrijk in je leven

Schrijf op wat jij belangrijk vindt in je leven! Is je werk en carrière belangrijk voor je? Je gezin, familie en vrienden? Hobby’s of sport? Door dingen op te schrijven krijg je een helder beeld van wat je wil en wat jij belangrijk vindt. Zodra je weet wat je wil, kun jij je tijd ook effectiever managen.

Uitbesteden

Doe niet alles zelf! Vraag hulp aan je partner, vrienden of ouders. Kun je het veroorloven, overweg dan om een huishoudster of een tuinman in te huren.

Maak keuzes

Moet je een keer overwerken, doe dan alleen de noodzakelijke huishoudelijke klusjes, beknibbel niet op de tijd die jij voor jezelf had gereserveerd. Deze extra tijd voor jezelf geeft juist extra energie!

Maak afspraken met je kinderen

Niet altijd even gemakkelijk, maar probeer toch met je kinderen af te spreken dat ze hun eigen spullen opruimen.

Praat eens met collega’s

Vraag eens aan je collega’s hoe deze er in slagen om hun privéleven en hun werk te combineren. Wellicht hebben zij bruikbare tips.

Praat met je leidinggevende

Praat er ook eens over met je leidinggevende, wellicht mag jij je tijd anders gaan indelen of mag je één keer in de maand vanuit huis werken.

Werk vooruit

Ben je regelmatig laat thuis? Kook dan meer op die dagen dat je er tijd voor hebt! Het eten dat je dan extra kookt kun je bewaren in de vriezer. Zo bespaar je tijd en ook nog eens geld!

Boodschappen

Maak een boodschappenlijst van wat je denkt, allemaal nodig te hebben aankomende week. Doe je boodschappen zoveel mogelijk in één keer!

Rustmoment en vakantie

Hoe druk ook, probeer elke dag eventjes een rustmoment voor jezelf te vinden. (zie: 10 manieren om te ontspannen) Een goed moment kan zijn als de kinderen naar bed zijn. Door dit rustmoment komen zowel je lichaam als geest tot rust, wat geen overbodige luxe is in deze hectische tijd. Eventjes er tussen uit, is ook een prima idee! Met z’n tweetjes, boek dan een hotel. Super-de-luxe is een hotelkamer met bubbelbad. Gaan je kinderen ook mee, boek dan een kindvriendelijke vakantie. Kijk voor een kinderhotel, op Lekkerwegtips.