De samenleving verhardt: een vriendelijke goedemorgen in de trein naar je medepassagiers, zomaar een vriendelijke blik of een helpende hand aan een onbekende. Het wordt steeds zeldzamer in onze samenleving! Jammer, want aardig zijn kost niets! Je maakt niet alleen een ander blij, je gaat jezelf er ook beter door voelen!

Gewoon zwaaien

Als je vrienden of bekende tegenkomt zwaai je als teken van herkenning. Gebruik dit mooi gebaar ook als je iemand wil bedanken in het verkeer, bijvoorbeeld bij of het geven van wat extra tijd, als je over moet steken met jongen kinderen. Hiermee laat je zien dat je het waardeert, zonder woorden te gebruiken.

‘Neem je tijd’ en meen het

Wie heeft het nu niet druk tegenwoordig? Iedereen! Maar dat wil niet zeggen dat je altijd maar je schouders kan ophalen en denkt ‘hier heb ik geen tijd voor’. Komt je vriendin of ouders onverwacht binnen vallen ‘neem de tijd’ de dagelijkse beslommeringen kunnen best eventjes wachten. Wordt je aangesproken in de supermarkt of op straat door mensen van je buurt ‘maak gezellig een praatje ’.

De bovenstaande voorbeelden zijn vanzelfsprekend zou je denken! Maar toch is meer tijd nemen voor vriend iets waar veel mensen op hun sterfbed spijt van hebben, omdat ze dit te weinig hebben gedaan.

Leen je spullen uit aan vrienden, kennissen en familie

Zit je vriendin verlegen om wat baby spullen, is de laptop kapot van je zus en zijn de buren op zoek naar een klein fietsje voor hun dochtertje? Jij hebt misschien nog wel babykleren een (oude) maar werkende laptop en een klein fietsje staan. Help dan die degenen die het nodig hebben, vaak is het voor tijdelijk. Daarnaast leen je ze uit, dus je bent ze niet kwijt! Wie weet wat jij over een tijdje nodig hebt?

Vraag iemand mee naar je clubje

Bij een sport- of dance club voor kinderen is het heel gewoon dat er regelmatig een vriendje mee mag komen. De bedoeling van de sport- of dance club is natuurlijk om meer leden te krijgen, maar kinderen zullen dit niet zo ervaren. Voor beiden is het een hele eer ‘om te vragen’ en om ‘mee gevraagd te worden’. Dus ben je bij een boekenclub, fotoclub of sportclub vraag dan gewoon eens een goede kennis, vriendin of buurvrouw mee.

Delen

Grote kans dat je vader en moeder je vroeger geleerd heeft om te delen. Waarom zou je dit niet meer doen als je volwassen bent? Neem naar je werk of tijdens een dagje uit met je vriendinnen eens wat extra drinken en wat snoepjes mee! Of nog beter, beidt een onbekende een kopje koffie aan als je staat te wachten op het perron. Moet je een seminaar bezoeken voor je werk, geef je mede bezoekers waar je naast plaats neemt, ook een flesje water.

Leuk indicatief is uitgestelde koffie. Het principe is heel simpel ‘Je bestelt en betaalt twee koffies, maar je neemt er zelf maar één. De andere ‘uitgestelde koffie’ is bedoelt voor mensen die het wat minder breed hebben.

Foto by lvp photography

Header foto via weheartit